Hoor ons

Al vier concertenreeksen hebben wij gegeven. Beluister en bekijk ons hier.

Wat zingen we in Yoik V?

Yoik 4

Balkan Vokalen

In vorige programma’s lag de nadruk op Scandinavische traditionele volksmuziek. Nu ondernemen de 39 zangers van Yoik een muzikale reis naar het oosten van Europa. Een zeer divers gebied met een al evenzo diverse geschiedenis, zowel muzikaal als historisch. Het afwisselende programma geeft dan ook een goed beeld van de verschillende culturen. Hierbij wisselen verbinding met de natuur, religieuze uitingen, maar ook verwijzingen naar oorlogen en pijn elkaar af.

Poster yoik 4

Het programma bevat traditionele driestemmige gezangen uit Georgië. Daarin wordt vanuit een ronde, warme klank gezongen. Daartegenover staan de meer heldere en indringende liederen uit Bulgarije. En in het hart van het programma zongen we religieuze gezangen met o.a. een bijzondere versie van het Abun d’bashmayo. Dit is het originele Onze Vader zoals Jezus dat in het Aramees aan zijn discipelen leerde.

Poster YOIK 3

Yoik 3

The food of love

Het derde project werd dit keer geleid door Meye Peters. In dit programma zat met name Engelstalige muziek, maar was ook het Scandinavische element aanwezig. De verschillende muziekstukken in dit programma gaan over de liefde; liefde voor je kind, je moeder, je (verloren) geliefde, je thuis, voor de mensen die eeuwig rusten.

Yoik 2

Noorse Wind

In het tweede programma van Yoik bevatte wederom muziek uit Scandinavie, IJsland en Estland. De muziek die uit deze landen komt heeft een klank die goed bij de stemmen van jonge mensen past. Serene klanken die doen denken aan uitgestrekte ijzige vlaktes worden hier en daar onderbroken door rauwe stemmen en uitbundige liederen.

De Noordelijke culturen hebben een levendige verbinding met rituelen, oeroude tradities en natuurlijk met de natuur en het klimaat die een sterke invloed hebben op het dagelijks leven. Een prachtig voorbeeld is het werk Yoik van de wind van Sandström. Hierin wordt de wind bezongen, klinken geluiden uit de natuur op, de rendier herder roept naar zijn honden en krijgt luid geblaf als antwoord. Alles is verbonden met elkaar en het goddelijke, de spirit stroomt in alles wat er is.

Ook stonden er twee werken van de Estse componist Uusberg op het programma. Zijn eigen koor Head Ööd Vend bestaat uit jonge zangers en de meeste werken die hij schrijft zijn door dit koor op wonderschone wijze uitgevoerd. In Uusbergs werken klinkt een grote verbondenheid door met de harmonie, waaruit we allen zijn ontstaan en eens weer terug zullen keren.

Yoik 1

YOIK!

In het eerste programma van Yoik zongen we een uurtje prachtig verstilde maar ook oerkrachtige muziek uit Scandinavische sferen. We reisden langs Noorwegen, IJsland, Finland, Estland en maakten een bocht langs Australië. Overkoepelend thema is de yoik. Een yoik is een lied waarin de essentie van hetgeen of degene die je toezingt tot klinken komt. Yoiken is een oeroude traditie van de Saami in Lapland.

Ondanks dat Australië een totaal ander deel van de wereld vormt en het werk van Sarah Hopkins daardoor een buitenbeentje leek te zijn, paste het stuk wat betreft klank toch wonderlijk goed bij dit programma. Hopkins heeft zich sterk verbonden met de droomwereld van de Aboriginals. Zij maakte met twee melodieën, waarover ze zelf zegt dat ze als een herinnering vanuit een andere wereld lijken te komen, haar belangrijkste en bekendste compositie: Past life melodies. Via boventonen lijkt zij contact te zoeken met deze andere wereld; de harmonische wereld waar ook Uusberg ons mee wil herverbinden?

AANMELDEN

Zing mee

met Yoik

In YOIK V zingen we de leukste en mooiste stukken uit de vorige 4 YOIK programma’s! Een feest van herkenning voor de echte YOIK zanger en een kans voor anderen om al die heerlijke muziek ook eens te zingen.

Het programma staat voornamelijk uit Scandinavische muziek want dat was wel de hoofdmoot van YOIK 1 t/m 4, maar ook een paar stukken uit het Engelse en het Balkan programma zullen niet ontbreken.

Schrijf je nu in

Concerten 14 en 15 maart 2020