Yoik 1

YOIK!

In het eerste programma van Yoik zongen we een uurtje prachtig verstilde maar ook oerkrachtige muziek uit Scandinavische sferen. We reisden langs Noorwegen, IJsland, Finland, Estland en maakten een bocht langs Australië. Overkoepelend thema is de yoik. Een yoik is een lied waarin de essentie van hetgeen of degene die je toezingt tot klinken komt. Yoiken is een oeroude traditie van de Saami in Lapland.

Ondanks dat Australië een totaal ander deel van de wereld vormt en het werk van Sarah Hopkins daardoor een buitenbeentje leek te zijn, paste het stuk wat betreft klank toch wonderlijk goed bij dit programma. Hopkins heeft zich sterk verbonden met de droomwereld van de Aboriginals. Zij maakte met twee melodieën, waarover ze zelf zegt dat ze als een herinnering vanuit een andere wereld lijken te komen, haar belangrijkste en bekendste compositie: Past life melodies. Via boventonen lijkt zij contact te zoeken met deze andere wereld; de harmonische wereld waar ook Uusberg ons mee wil herverbinden?

AANMELDEN

Zing mee

met Yoik

In YOIK V zingen we de leukste en mooiste stukken uit de vorige 4 YOIK programma’s! Een feest van herkenning voor de echte YOIK zanger en een kans voor anderen om al die heerlijke muziek ook eens te zingen.

Het programma staat voornamelijk uit Scandinavische muziek want dat was wel de hoofdmoot van YOIK 1 t/m 4, maar ook een paar stukken uit het Engelse en het Balkan programma zullen niet ontbreken.

Schrijf je nu in

Concerten 14 en 15 maart 2020