Yoik 2

Noorse Wind

In het tweede programma van Yoik bevatte wederom muziek uit Scandinavie, IJsland en Estland. De muziek die uit deze landen komt heeft een klank die goed bij de stemmen van jonge mensen past. Serene klanken die doen denken aan uitgestrekte ijzige vlaktes worden hier en daar onderbroken door rauwe stemmen en uitbundige liederen.

De Noordelijke culturen hebben een levendige verbinding met rituelen, oeroude tradities en natuurlijk met de natuur en het klimaat die een sterke invloed hebben op het dagelijks leven. Een prachtig voorbeeld is het werk Yoik van de wind van Sandström. Hierin wordt de wind bezongen, klinken geluiden uit de natuur op, de rendier herder roept naar zijn honden en krijgt luid geblaf als antwoord. Alles is verbonden met elkaar en het goddelijke, de spirit stroomt in alles wat er is.

Ook stonden er twee werken van de Estse componist Uusberg op het programma. Zijn eigen koor Head Ööd Vend bestaat uit jonge zangers en de meeste werken die hij schrijft zijn door dit koor op wonderschone wijze uitgevoerd. In Uusbergs werken klinkt een grote verbondenheid door met de harmonie, waaruit we allen zijn ontstaan en eens weer terug zullen keren.

AANMELDEN

Zing mee

met Yoik

In YOIK V zingen we de leukste en mooiste stukken uit de vorige 4 YOIK programma’s! Een feest van herkenning voor de echte YOIK zanger en een kans voor anderen om al die heerlijke muziek ook eens te zingen.

Het programma staat voornamelijk uit Scandinavische muziek want dat was wel de hoofdmoot van YOIK 1 t/m 4, maar ook een paar stukken uit het Engelse en het Balkan programma zullen niet ontbreken.

Schrijf je nu in

Concerten 14 en 15 maart 2020